Označen početak probne proizvodnje električnog auta „fijat grande panda“

Bez autora
Jul 22 2024

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali prisustvovali su danas svečanosti povodom inauguracije novih proizvodnih linija za proizvodnju električnih vozila u modernizovanoj fabrici u Kragujevcu, kojom je označen početak probne proizvodnje novog modela „fijat grande panda“.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

Vučić je istakao da je danas veliki dan za našu zemlju, ocenivši da ta fabrika simbolizuje zajednički uspeh naše zemlje sa kompanijom „Stelantis“ i borbu za ubrzani napredak.

On je poručio svima da, kada se opredeljuju da kupe automobil, kupe baš „grande pandu“, proizvedenu u Kragujevcu, jer time pomažu napredak naše industrije i povećanje broja radnih mesta.

Izvršni direktor „Stelantisa“ Karlos Tavares rekao je da je odgovornost ove kompanije da napiše još jedno poglavlje „Fijata“ u Srbiji.

Direktorka globalnog korporativnog planiranja pomenute kompanije Silvija Verneti istakla je da je ponosna na uspeh u modernizaciji linija za proizvodnju prvog električnog vozila u kragujevačkoj fabrici.

Ubeđeni smo u to da će elektrifikacija podržati transformaciju srpske ekonomije i obezbediti njen budući rast, omogućavajući održivu mobilnost. Mi smo deo ove promene. Sve je to bilo moguće uz podršku Vlade i predsednika Srbije, prenela je Verneti.

Srbija će sa početkom serijske proizvodnje, za dva meseca, postati prva zemlja sa finalnom proizvodnjom električnih vozila na Balkanu.

Prilagođavanje kragujevačke fabrike sa konvencionalne na inovativnu proizvodnju automobila trajalo je približno dve godine. Linije su automatizovane i robotizovane, i na njima trenutno radi oko 1.000 ljudi.

Sa proizvodnih traka u Kragujevcu, najpre će silaziti električna, a najavljena je i hibridna verzija automobila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik